Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

Wielkopolskie Pyry z gzikiem

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

2

Kruche ciasto z budyniem i rab…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zwykła zupa kalafiorowa

figmara figmara
figowe smaki

1

Młoda kapusta z mielonym mięse…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Ciasto z rabarbarem

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Duszona kapusta z zasmażką

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Młoda kapusta z mielonym mięse…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Duszona kapusta z zasmażką

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Naleśniki orkiszowe z kapustą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

2

Młoda kapusta z koperkiem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Zupa pho z kurczakiem z wolnow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Surówka z kapusty pekińskiej z…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni