Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

1

Placki z ziemniaków i kiszonej…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Burgery z kaszanką

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bigos tradycyjny

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Wytrawne ciasteczka z farszem…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kapusta pekińska na ciepło do…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Kapusta kiszona

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Klopsiki z grzybami w sosie gr…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Pappardelle z mięsem, pieczark…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Tarta z boczniakami, boczkiem…

KILO przyejmności KILO przyejmności
KILO przyjemnosci

Risotto z suszonymi grzybami

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

4

Kotlety z kaszy jaglanej

napiecyku napiecyku
napiecyku

6

Pieczarki pieczone z ziołami i…

A_SE A_SE
Shabbyeat