Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

6

Colesław z ananasem i orzecham…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Surówka z białej i czerwonej k…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Kapusta Pak Choi z łososiem.

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

4

Sałatka na zimę z kapustą i og…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Wege-kotleciki z młodą kapustą

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Surówka z białej kapusty

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

6

Jagodzianki najlepsze :)

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura z wisni - prawie tra…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Perliczka sous vide na musie z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

6

Strucla jagodowo-serowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

3

Kluski śląskie

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Drożdżówki z jagodami i lukrem

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek