Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

Jagody, jagody, jagody! Pierog…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Pierogi z botwinką

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pierogi z truskawkami

food² food²
Food Square

Pierogi z selera z nadzieniem…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pierogi ze szpinakiem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Pieczone pierogi ze szpinakiem…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

3

Pasztet wołowo wieprzowy z grz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Jaglane kotlety z warzywami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Parówki z pieczarkami i serem…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

1

Wieprzowina w 5 smakach z grzy…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Burgery w sosie sherry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Polędwiczka ze szpinakiem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!