Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

Surówka z czerwonej kapusty

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Litewskie kibiny

mollisia mollisia
Walka w kuchni

10

Kolorowa surówka z kapusty pek…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Kapuśniak na żeberkach i wędzo…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Kotleciki a la gołabki

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

1

Jedz kapustę kiszoną-na zdrowi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

3

Zupa ziemniaczana z mlekiem ko…

figmara figmara
figowe smaki

4

Kurczak z mozzarellą, suszonym…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

3

Kotlety jaglane ze szpinakiem…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Pulpeciki gryczane

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tosty ze smażonymi pieczarkami…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Zupa z kurek

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy