Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z soczewicą i grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Orkiszowe pierogi z dynią

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dynia i feta. Pieczone pierogi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Pierożki z ciasta francuskiego…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Pierogi z kaczką

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tortellini z ricottą i burakam…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Przepisy z tych kategorii

Soczewiaki czy kakory?

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pierogi z kaszanką

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Pieczone pierogi z soczewicą

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pierogi drożdżowe ze śliwkami…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

1

Chinkali z serem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pierogi z kaszą gryczaną i ser…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...