Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

Babka kawowa

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Babka marmurkowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Koszyczek wielkanocny z ciasta…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Kruche babeczki z kremem krówk…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Prosta pomarańczowa babka

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Zdrowsze muffinki z bananem

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty

Przepisy z tych kategorii

Bułki z ricottą i oregano

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Mus tortowy z jabłek

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Bundt cake czyli ciasto z dziu…

kinoikuchnia kinoikuchnia
Kino&Kuchnia

Dietetyczne ciasto z makiem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Idealna babka mojej Mamy

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Koszyczek wielkanocny -drożdżo…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie