Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

Tost z kurkami i kozim serem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Jajecznica z kurkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Krem z batatów

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Szybka soczewica z pieczarkami…

Dzi Dzi
karmelowy

Pierogi z kurkami i ricottą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Sałatka z młodych ziemniaków i…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Jagodowe lody maszynowe

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Najłatwiejszy deser świata

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernik z białą czekoladą i cze…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb orkiszowo-żytni na zakwa…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Czekoladowy torcik z malinami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z botwinką

Agata Agata
Pensamientos en un plato