Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

1

Curry z pak choi i chrupiącym…

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Sałatka colesław

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Kapusta kiszona z ciecierzycą

figmara figmara
figowe smaki

10

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

7

Czerwona kapusta smażona z mio…

Dzi Dzi
karmelowy

5

Gołąbki pieczone / Gołąbki z p…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Przepisy z tych kategorii

2

Pierogi górskie z bryndzą i os…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi z jagodami

A_SE A_SE
Shabbyeat

8

Kopytka

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

4

Empanadas z białym winem i war…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ravioli z karmelizowaną gruszk…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

5

Chrupiące, pieczone pierożki n…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki