Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z jagodami i kokosem (e…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jagodzianki

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Delikatne ciasto z jabłkami i…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

3

Strucla jagodowo-serowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Babka z jagodami, lukrowana –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zielone gnocchi

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

5

Mini kulebiaki z kapustą i pie…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

5

Moczka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

8

Śledź w sosie musztardowym

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

1

Pierogi wigilijne-okragle

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

6

Zakwas na barszcz czerwony

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Łazanki z kapustą, grzybami i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka