Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

Ziołowy chlebek odrywany

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Mazurek orzechowy

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Kremowy sernik śmietankowy na…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Chrupki z ciecierzycy

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Chleb dyniowy z naczynia żeliw…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Mazurek kajmakowo – kawo…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Przepisy z tych kategorii

Mazurek z musem czekoladowym

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Chrzan śmietankowy

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Ćwikła z chrzanem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Domowa ćwikła z chrzanem

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Mazurek wielkanocny

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

2

Rolowana pieczeń z boczku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku