Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

około 0,5 szklanki wody

1 jajko

składniki na farsz :

1 cebula

1/2 kg kapusty kiszonej

2 garstki grzybów suszonych

sól,pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Ciasto:

wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.

 

Przepisy z tych kategorii

Przyprawa do piernika

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Barszcz wigilijny na zakwasie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Świąteczna zupa grzybowa

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Makówki – prosty deser nie tyl…

kinoikuchnia kinoikuchnia
Kino&Kuchnia

1

Barszcz na zakwasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Barszcz czerwony prosty jak..…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

3

Uszka z grzybami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zakwas z buraków

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Zakwas z buraków na barszcz

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Miodowe śledzie z żurawiną

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Wigilijne pierogi z kapustą i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Barszcz wigilijny

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone