Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Wigilijne łazanki z kapustą i  grzybami

Do tej pory na naszym stole łazanki pojawiały się wyłącznie w towarzystwie kapusty kiszonej zasmażanej z cebulką i pieczarkami. Koniecznie spora ilość kapuchy i pieczarek, wiecej niż makaronu! W tym roku wypróbowałam przepis z bloga Doroty. Łazanki wyszły pyszne, jednak te z pieczarkami troszkę bardziej nam smakują:) Ale jako wigilijne danie są super!

Zdjęcie - Wigilijne łazanki z kapustą i  grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 500g makaronu typu łazanki
  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 50g suszonych grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła + masło do wysmarowania naczynia
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz

Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez noc, potem  zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno kroimy - ale wywaru nie wylewamy! Kapustę płuczemy (jeśli zbyt kwaśna), następnie zalewamy ją wywarem grzybowym rozcieńczonym wodą. Gotujemy do miękkości.

Makaron łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Powinien być lekko twardy.

Cebule drobno kroimy, szklimy na maśle. Podsypujemy mąką i zasmażamy.

Kapustę mieszamy z grzybami i zasmażką, dodajemy 1 - 2 łyżki oleju i jeszcze przez chwilę podsmażamy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem zapiekamy danie w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym (ale można je też podgrzać w garnku z grubym dnem, często mieszając!) w temp. 200 st.C ok. 20 minut.

Zdjęcie - Wigilijne łazanki z kapustą i  grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów