Wigilijna zupa migdałowa

Wigilijna zupa migdałowa

Zdjęcie - Wigilijna zupa migdałowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wigilijna zupa migdałowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Którą z zup podajecie w domach na Wigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;)

Składniki na 4 porcje:
200 g migdałów
kawałek kory cynamonu
1,2 l mleka
3 łyżki rodzynek
4 łyżki płatków migdałowych
60 g białego ryżu
szczypta soli
2-3 łyżki cukru

Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Dokładnie wysuszyć i zmielić. Rodzynki opłukać, osączyć na sitku. Ryż ugotować na sypko. Mleko zagotować z kawałkiem cynamonu i cukrem. Dodać zmielone migdały, gotować na minimalnej mocy przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać rodzynki. Jeżeli zupa ma być zaprawiona żółtkiem należy zahartować je 3 łyżkami zupy. Następnie cały czas mieszając wlać żółtko do garnka. Ryż przełożyć do wazy, zalać gorącą zupą. Od razu podawać.
Smacznego!

Kategorie przepisów