Wigilijna zupa grzybowa z makaronem. Wesołych!
Zupa, która gości u nas w święta Bożego Narodzenia od lat. Tradycyjnie przygotowywana przez Babcię, jest pierwszą potrawą, którą spożywamy, gdy całą rodziną zasiadamy do wigilijnego stołu.
Tegoroczone święta spędzam poza domem pierwszy raz w życiu - nie dość, że tak daleko, to i w kulturze o tak odmiennych tradycjach. Święta jednak obchodzić będziemy i muszę przyznać, że jestem ogromnie ciekawa Gwiazdki w Wietnamie! Jednocześnie, w tym szczególnym dniu
Chciałabym złożyć Wam życzenia pięknych, serdecznych, ciepłych, zdrowych, rodzinnych i oczywiście smacznych! Świąt Bożego Narodzenia
sporo prezentów od Mikołaja też nie zaszkodzi :)
Składniki na ok. 10 porcji/talerzy
- 100 g suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- cebula
- ok. 4 l wody
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- 500 g makaronu
- garść liści pietruszki
Grzyby namoczyć przez minimum godzinę. Kiedy zmiękną, odcedzić i przełożyć do garnka. Następnie zalać je podaną ilością wody i dodać obraną cebulę oraz liście laurowe. Zupę gotować około godziny. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron.
Przed podaniem zupę zabielić śmietaną. Aby śmietana się nie zważyła, przed wlaniem do zupy
należy ją zahartować: do kubeczka ze śmietaną wlać kilka łyżek zupy, wymieszać, po czy wlać płyn do garnka i wymieszać całość.
Makaron rozdzielić między talerze i zalać zupą. Dla smaku i aromatu, potrawę posypać drobno posiekaną pietruszką.
*** Do zupy można dodać niemal każdy rodzaj makaronu. Szczególnie polecam świderki, łazanki, kokardki, czy klasyczne nitki.
Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami - przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl