Wigilijna zupa grzybowa

8 dag grzybów suszonych

15 dag prawdziwków mrożonych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.

Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Przepisy z tych kategorii

10

Grzybowa z łazankami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Zupa grzybowa

upl upl
Niebo w gębie

Gulasz z kurek z kaszą jaglaną

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grzybowa zupa cioci Ireny

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Pierogi z kurkami i pietruszko…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Piersi kurczaka nadziewane kur…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

1

Konfitura z czerwonych pomido…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sorbet z arbuza

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Warzywa zapiekane z kurczakiem…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Lody bananowe na śmietanie z n…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Sernik czekoladowy z jeżynami…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Ciasto jogurtowe – prosty prze…

napiecyku napiecyku
napiecyku