Wigilijna zupa grzybowa

8 dag grzybów suszonych

15 dag prawdziwków mrożonych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.

Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Przepisy z tych kategorii

10

Grzybowa z łazankami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Zupa grzybowa

upl upl
Niebo w gębie

1

Młoda kapusta z mielonym mięse…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Ciasto z rabarbarem

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Duszona kapusta z zasmażką

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jabłecznik mojej mamy

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Przepisy z tych kategorii

3

Zapiekanki z pieczarkami i ser…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Portobello faszerowane quinoa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Roladki drobiowe z naleśnikiem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

2

Paprykarz - Karkówka z pieczar…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

10

Kurczak z pieczarkami zapiekan…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Ziemniaki zapiekane z grzybami…

Dzi Dzi
karmelowy