Wigilijna zupa grzybowa

8 dag grzybów suszonych

15 dag prawdziwków mrożonych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.

Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Przepisy z tych kategorii

10

Grzybowa z łazankami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Zupa grzybowa

upl upl
Niebo w gębie

Podkręcona zupa grzybowa

Dzi Dzi
karmelowy

"Vol-au-vent" z ziemniaków i p…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

3

Makaron z kurkami w sosie śmi…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Quiche z kurczakiem i kurkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Leśna tarta z kurkami i orzech…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Makaron z grzybami w śmietanie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pełnoziarniste bułeczki z piec…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

1

Sos grzybowy z prawdziwków

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Rydze z patelni

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Gołąbki z kapusty włoskiej z p…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek