Wigilijna zupa grzybowa

8 dag grzybów suszonych

15 dag prawdziwków mrożonych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.

Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Przepisy z tych kategorii

10

Grzybowa z łazankami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Zupa grzybowa

upl upl
Niebo w gębie

Idealna zupa na rozgrzewkę

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Krem marchwiowo-paprykowo-ziem…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

1

Pyszna paprykowa zupa-krem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa dyniowa z kurkami i boczk…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

2

Pulpety jaglane z pieczarkami…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wtorek z kaszą #28: Jesienna t…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Zapiekanka z kurczakiem i leśn…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Spaghetti z prawdziwkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pieczarki faszerowane kaszą j…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku