Wigilijna zupa grzybowa

8 dag grzybów suszonych

15 dag prawdziwków mrożonych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.

Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Przepisy z tych kategorii

10

Grzybowa z łazankami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Zupa grzybowa

upl upl
Niebo w gębie

Bliny na zakwasie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kluski z suszonymi śliwkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Świąteczna zupa grzybowa

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Tarta z kapustą i grzybami (dr…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

3

Uszka z grzybami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zakwas z buraków

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Zakwas z buraków na barszcz

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Miodowe śledzie z żurawiną

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Wigilijne pierogi z kapustą i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Barszcz wigilijny

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone