Wigilijna zupa grzybowa

8 dag grzybów suszonych

15 dag prawdziwków mrożonych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.

Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Przepisy z tych kategorii

10

Grzybowa z łazankami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Zupa grzybowa

upl upl
Niebo w gębie

1

Zupa z pokrzyw

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Zupa à la sałatka cesar z gril…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

2

Zakwas na żurek

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Żurek na zakwasie w chlebowych…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Przepisy z tych kategorii

3

Pampuchy drożdżowe / kluski na…

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Zupa pomidorowa – najlepsza!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

7

Tradycyjna szarlotka

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

3

Knedle z jabłkami i cynamonem

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

3

Esencjonalny rosół wołowo-drob…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Pierogi ruskie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!