Wielkopolskie Pyry z gzikiem

Wielkopolskie Pyry z gzikiem
"To na pewno najbardziej znana z poznańskich potraw. Prosta i smaczna, podawana głównie na piątkowe bezmięsne obiady. Pierwotnie przeznaczona dla biedniejszej części wielkopolskiego społeczeństwa. Dzisiaj rarytas kulinarny i sposób na zachowanie rodzimej tradycji." - regionwielkopolska.pl Może mój przepis, nie odwzorowuje 1:1 tradycyjnej potrawy, ale jest w nim wszystko to, co być powinno ;)

Zdjęcie - Wielkopolskie Pyry z gzikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co potrzebujemy:
  • ziemniaki
  • kostka twarogu chudego
  • pół cebuli
  • szczypiorek (dużo ;] )
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (u mnie jogurt naturalny)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: masło

1. Twaróg rozduszamy widelcem, dodajemy śmietanę/jogurt, stopniowo do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekaną cebulę i szczypiorek, a następnie doprawiamy do smaku.

2. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i kawałkiem masła.

Kategorie przepisów