Wielkanocny klops

1 kg szynki wieprzowej

40 dag boczku surowego

1 duża cebula

5 jajek

1 sucha bułka

sól, pieprz

 

 

Mięso umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić, sparzyć gotowaną wodą. Mięso i cebulę zmielić przez maszynkę jeden raz.

Bułkę namoczyć w wodzie. Cztery jajka ugotować na twardo i obrać.

Do mięsnej masy dodać wyciśniętą bułkę, wbić jedno jajko. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Część masy włożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej startą bułką formy. Ułożyć ugotowane jajka, przykryć resztą mięsnej masy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około godzinę.

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny klops - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny klops - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

5

Karczek garam masala z serem ż…

Kakunia Kakunia
.: wiedźmowe gotowanie :.

2

Polędwiczka wieprzowa z brzosk…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

10

Polędwica wieprzowa z papryką,…

figmara figmara
figowe smaki

15

karczek w kapuście ze śliwkami…

Kakunia Kakunia
.: wiedźmowe gotowanie :.

6

słodko ostre żeberka

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

9

Polędwiczka wieprzowa na kołde…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku