Wielkanocny klops

1 kg szynki wieprzowej

40 dag boczku surowego

1 duża cebula

5 jajek

1 sucha bułka

sól, pieprz

 

 

Mięso umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić, sparzyć gotowaną wodą. Mięso i cebulę zmielić przez maszynkę jeden raz.

Bułkę namoczyć w wodzie. Cztery jajka ugotować na twardo i obrać.

Do mięsnej masy dodać wyciśniętą bułkę, wbić jedno jajko. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Część masy włożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej startą bułką formy. Ułożyć ugotowane jajka, przykryć resztą mięsnej masy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około godzinę.

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny klops - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny klops - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Carnitas - pieczona po meksykańsku wieprzowina

Carnitas - pieczona po meksyka…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pyszna szynka wołowa wędzona
1

Pyszna szynka wołowa wędzona

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Policzki wieprzowe duszone w piwie
1

Policzki wieprzowe duszone w p…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Schab pieczony
2

Schab pieczony

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Duszony schab z warzywami
1

Duszony schab z warzywami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kurczak w mleku kokosowym
1

Kurczak w mleku kokosowym

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Przepisy z tych kategorii

Klops faszerowany jajkami, w sam raz na Wielkanoc
6

Klops faszerowany jajkami, w s…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

PIECZEŃ RZYMSKA Z INDYKA
21

PIECZEŃ RZYMSKA Z INDYKA

Laura Laura
Cafe Babilon

Pieczeń  rzymska
9

Pieczeń rzymska

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczeń rzymska (klops)
10

Pieczeń rzymska (klops)

gania gania
My cuisine

Pieczeń rzymska z chrupiącą posypką
14

Pieczeń rzymska z chrupiącą po…

tu-tusia tu-tusia
Półka z przyprawami

Pieczeń rzymska ( czyli  klops )
15

Pieczeń rzymska ( czyli klops…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie