Wielkanocny chlebek na zakwasie

Miałam w planach upiec okrągły bochenek na zakwasie z dodatkiem bakalii. W trakcie wyrabiania ciasta (podobnego trochę do ciasta na chałkę na zakwasie), spojrzałam na formę po babce i mnie olśniło! Co by było gdybym upiekła chleb w takiej formie? Od pomysłu do czynu minęło kilka minut.
Ten chlebek na pewno zaskoczy niejedną osobę przy wielkanocnym stole, a do tego jest pyszny
- 200 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 80 g cukru
- 100 g bakalii (u mnie orzechy arachidowe niesolone, suszona żurawina, kandyzowana skórka limonki)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- jajko
- 300 ml mleka
- 50 g zimnego masła
- szczypta soli
- Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozbełtane jajko, bakalie i aktywny zakwas. W rondelku podgrzewamy mleko, aby było letnie. Dodajemy je stopniowo do ciasta i wyrabiamy je mikserem 5 minut.
- Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy ciasto jeszcze kilka minut, aż masło połączy się z pozostałymi składnikami.
- Wyrobione ciasto przekładamy do misy, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Formę do babki smarujemy miękkim masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi (lub np. otrębami).
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy wałek, który przekładamy do formy, tworząc okrąg wokół komina. Formę z ciastem przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chlebek pieczemy pieczemy przez 40 minut. Następnie otwieramy piekarnik, odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy babkę na blachę. dopiekamy z drugiej strony jeszcze 15 minut.
- Upieczony chlebek studzimy na kuchennej kratce.