Wielkanocna zupa chrzanowa z wędzonym pstrągiem

Wielkanocna zupa chrzanowa z wędzonym pstrągiem

Czas biegnie nieubłaganie i święta już za pasem. Dla mnie ten czas będzie krótszy niż dla wszystkich więc już od dziś zaczynam prezentację kilku  moich wielkanocnych propozycji. Na pierwszy ogień idzie przepyszna, kremowa zupa chrzanowa.  Już sama smakuje wspaniale a dodatek wędzonego pstrąga czyni ją jeszcze bardziej wyjątkową. Bardzo polecam na święta jako alternatywę dla żurku.

Zdjęcie - Wielkanocna zupa chrzanowa z wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 l bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietany
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • 1 mały wędzony pstrąg

Cebulę posiekać, podsmażyć lekko na oleju. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę i chwilę potrzymać na ogniu. Zalać bulionem, dodać pozostałe warzywa i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Zdjąć zupę z ognia, wyjąć pora i selera (można też zostawić ale wtedy zupa będzie gęstsza) i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na ogień, dodać chrzan i śmietanę i zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z obranym wędzonym pstrągiem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów