Wiejska bagietka z rozmarynem

Wiejska bagietka z rozmarynem

Zdjęcie - Wiejska bagietka z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio spodobała mi się wiejska bagietka na zakwasie, którą stworzyłam. Jadłam ją dość długo, gdyż dzięki zakwasowi pieczywo dużo dłużej trzyma świeżość. Warto w ten sposób zainwestować w chleb, gdyż ta a drożdżach może faktycznie ma niezwykle miękki miąższ i chrupiącą skórkę, ale następnego dnia możemy o niej tylko pomarzyć.

Zioła w moim pieczywie lądują bardzo często. Ziołowy posmak w chlebie, co do zasady, nie przeszkadza wytrawnym dodatkom. Najczęściej w moim chlebie znajdziecie rozmaryn. Używam go i tutaj. Świetnie sprawdzi się też oregano, które ma intensywny, ziołowy smak.

Zdjęcie - Wiejska bagietka z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Formujcie więc bagietki i cieszcie się nimi dłużej niż zwykle.

Wiejska bagietka z rozmarynem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 8 godz. 15 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 320 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 135 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin. Na zaczynie powinny pojawić się bąbelki.
  2. Do zaczynu dodaj składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Zagniataj kilka minut.
  3. Z ciasta uformuj bagietkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą) blasze. Do drugiego boku przyłóż zwiniętą w rulon materiałową szmatkę, aby zahamować rozrastanie się na boki (jak na zdjęciu).
  4. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Umieść bagietkę w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieje.
  7. Wyjmij i ostudź.
  8. Świeżą kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Kategorie przepisów