Węgierska zupa rybna Halászlé

Węgierska zupa rybna Halászlé
Składniki: Zdjęcie - Węgierska zupa rybna Halászlé - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 1 kg ryb (na Węgrzech używają ryb słodkowodnych, ja miałem pstrąga i ryby morskie – morszczuk, dorsz – ponieważ nie udało mi się zakupić słodkowodnych)
  • 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę
  • 1 papryka ostra (przywiozłem zieloną ostrą ze Słowacji) pokrojona w kostkę
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 litry wody
  • sól
Rybom obciąć łby, wykroić kręgosłupy i ogony, mięso pokroić na mniejsze kawałki i posolić. Do garnka wrzucić łby, płetwy, kręgosłupy, połowę z pokrojonych papryk, cebulę, pomidory, słodką paprykę, liść laurowy zalać 1l wody, dodać wino i gotować 1 godzinę. Wywar przecedzić przez sito i przelać z powrotem do garnka, dodać resztę wody, dodać mięso ryb i drugą połowę papryki, gotować przez 10 min, doprawić solą. Zdjęcie - Węgierska zupa rybna Halászlé - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Węgierska zupa rybna Halászlé - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Węgierska zupa rybna HalászléZdjęcie - Węgierska zupa rybna Halászlé - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz wołowy z pręgi

Zdjęcie - Węgierska zupa rybna Halászlé - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz wieprzowo - drobiowy na winie

Zdjęcie - Węgierska zupa rybna Halászlé - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Leczo

Zdjęcie - Węgierska zupa rybna Halászlé - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa porowa

Kategorie przepisów