Wegańska spanakopita


Spanakopitę chyba wszyscy znają i lubią. No ale alergik to raczej się nią nie podelektuje, jako że w składzie straszy feta. Zamiast fety dałam ziemniaki i wyszło całkiem nieźle, aż się zdziwiłam. Trochę żałuję, że zapomniałam posypać danie sezamem. No cóż, następnym razem.
Należy posiadać:
opakowanie mrożonego ciasta filo
opakowanie mrożonego szpinaku
3 nieduże kartofle
małą cebulę
2 ząbki czosnku
oliwę
szczyptę gałki muszkatołowej
sol i pieprz do smaku
Kartofle ugotować, ostudzić, przepuścić przez praskę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i przesmażyć na niej posiekaną cebulkę. Wcisnąć czosnek i wrzucić szpinak. Dusić, aż szpinak odparuje (ok. 10 minut), doprawić i wymieszać z kartoflami. Rozłożyć ciasto. Posmarować jeden arkusz filo oliwą (cieniutko, za pomocą pędzla kuchennego), nałożyć drugi arkusz, też go posmarować oliwą. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć pasek farszu i zawinąć rulon. W ten sam sposób przygotować 3 rulony. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rulony "po okręgu" i posmarować je oliwą. Wstawić spanakopitę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) i piec ok. 25 minut.