Weekendowa Piekarnia #71 - Bolillos - meksykańskie bułeczki

Weekendowa Piekarnia #71 - Bolillos - meksykańskie bułeczki
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #71 - Bolillos - meksykańskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gospodynią kolejnej Piekarni jest Atina.Piekłyśmy razem meksykańskie bułki - Bolilos.Bułeczki wyszły chrupiące, miękkie w środku - pasujące i do sera i do dżemu.


Bolillos - meksykańskie bułeczki
Składniki:
  • 100g maki pszennej białej chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 335g letniej wody
  • 1 łyżka miodu
Drożdże wsypać do mąki, dodać wodę i miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo:
  • 400g maki pszennej białej chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (przepis oryginalny wymienia smalec, Tatter użyła tłuszczu gęsiego, można również innego) - ja dałam smalec - w bułkach nie jest ani trochę wyczuwalny
Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki nacinam wzdłuż. Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190ºC (z parą), przez około 30-35 minut.

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #71 - Bolillos - meksykańskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #71 - Bolillos - meksykańskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #71 - Bolillos - meksykańskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
a rok temu w Luksemburgu ......
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #71 - Bolillos - meksykańskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Weekendowa Piekarnia #71 - Bolillos - meksykańskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów