Weekendowa Piekarnia #51 - Chleb na zakwasie z ziemniakami


Małgosia zaproponowała 3 przepisy w Weekendowej Piekarni #51.
Wszystkie są kuszące.
Na pierwszy ogień poszedł chleb z ziemniakami. Oryginalnie powinien być z orzechami, ale połowa rodziny nie lubi takich chlebków...
Chleb na zakwasie z ziemniakami
wg przepisu Zorry
proporcje na 1 spory bochenek
270g aktywnego zakwasu - u mnie żytni razowy
7g świeżych drożdży
1 ugotowany ziemniak (+/- 200g) – dobrze rozgnieciony - dałam pure rozrobione z wodą
450g białej mąki pszennej
150g mąki pszennej razowej
ok. 330g wody
14g soli

Rozpuścić drożdże w 50g wody. Rozrobić zakwas w pozostałej wodzie (280g). Wszystkie składniki, oprócz soli, włożyć do misy miksera. Wyrabiać ciasto ok. 4 min. na niskich obrotach. Dodać sól i wyrabiać kolejne 4 min.
Przykryć misę folią spożywczą i zostawić do wyrośnięta na 60-75 min. Co 30 min. odgazowywać i składać ciasto.
Uformować ciasto w podłużny bochenek, włożyć do koszyczka, przykryć i pozostawić do ponownego rośnięcia na 60min.
Rozgrzać piekarnik do 240 st.C. Bezpośrednio przed wyłożeniem bochenka do piekarnika – zrobić kilka nacięć. Mój chleb był dość rzadki - nie dał się naciąć...
Piec przez 10 min. w temp. 240st.C. Następnie otworzyć na krótką chwilę drzwiczki piekarnika by wypuścić parę. Obniżyć temperaturę do 220 st.C. i piec kolejne 10 min. Znów na moment otworzyć drzwiczki i zredukować temperaturę do 200 st.C. i w niej piec kolejnych 20 min.
Studzić chleb na kratce.
Smacznego :)
