Weekendowa Piekarnia #47: Hawajskie Bułeczki


Drugi przepis w WP47, prowadzonej przez Efi, to przepis na Bułeczki Hawajskie.
Robiłam w maszynie - ananasy rozpłynęły się :)
Bułeczki pyszne, lekko słodkie i aromatyczne.
Hawajskie bułeczki
Składniki (na 15 sztuk):
- 120 g ananasów z puszki
- 55 ml (1/4 cup) ciepłego soku z ananasa
- 59 gram (1/4 cup) wody
- 55 gram (1/4 cup) masła
- 50 gram (1/4 cup) mleka w proszku (najlepiej odtłuszczonego)
- 1 jajko
- 13 gram (1 tablespoon) cukru
- 6 - 9 gram soli (1 - 1 1/2 teaspoon) soli,
- 420 gram (3 1/4 cups) mąki pszennej chlebowej
- 7 gram (2 1/4 teaspoon) suchych drożdży
- 60 gram (3/4 cup) wiórków kokosowych

Przygotowanie:
1. Ananasy z puszki osuszyć i pokroić w drobne kawałki. W dużym naczyniu wymieszać wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych i wyrobić ciasto pod koniec dodając wiórki kokosowe. Jeżeli ciasto jest zbyt miękkie można dodać mąki, jeżeli zbyt twarde można dodać wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (trzeba dość długo wyrabiać). Odłożyć do miski, nakryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
2.Po tym czasie ciasto podzielić na 15 części. Z każdej z nich uformować kulkę lub rulonik o długości około 35 cm (rulonik zwinąć jak ślimaka, zaczynając od środka, końcówkę podłożyć pod spód). Po uformowaniu drozdżowek przykryć je ręczniczkiem i pozostawić na około 45 minut (do podwojenia objętości).
3.Piec w temperaturze 1900ºC przez 15 - 120 minut, do złotego koloru. Studzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba, w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować drożdzówki, dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :)