Weekendowa Cukiernia #14: Kruchy sernik z jabłkami


Olcik jest gospodynią 14 Cukierni.
Zaproponowała nam 2 wypieki.
Jednym z nich jest pyszny sernik z jabłkami.
Uprościłam trochę - spód przygotowałam z ciasteczek wymieszanych z masłem i płatkami migdałowymi.
Przepis cytuję w oryginale.

Kruchy sernik z duszonymi jabłkami
Ciasto kruche:
- 200 g mąki
-2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 100g zimnego masła
- 100 g migdałów w płatkach
Masa serowa:
- 500 g twarogu
-125 g cukru
- 50 g mąki ziemniacznej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 200 ml śmietany
Ponadto:
- 5 winnych jabłek
- 4 łyżki miodu
- sok 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
1. Mąkę wymieszać z kako,solą ,cukrem i wysypać na stół.W pryzmie zrobić wgłębienie,do środka dodać jajko.Wokół rozłożyć kawałki zimnego masła.Wszystkie składniki posiekać nożem,tak by powstały grudki.Nastepnie całość wyrobić,z ciasta uformować kulę,zawinąć w folię aluminiową i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
2. Piekarnik nagrzać do 180 stp. ( z termoobiegiem 160 stp.) .Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu na kształt koła,zostawiając brzegi 3-4 cm większe niż wielkość tortownicy ( śr.26 cm). Tortownicę nasmarować tłuszczem i oprószyć migdałami w płatkach.Rozwałkowane ciasto umieścić w tortownicy na migdałach,używając wałka,po czym docisnąć i uformować brzeg.
3. Masa serowa: twaróg zemleć,wymieszać z cukrem,mąką ziemniaczaną,jajkami i skórką z cytryny. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do masy,całość ostrożnie wymieszać. Wierzch ciasta wygładzić i piec ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniu.
4. W tym czasie obrć jabłka,wykroić z nich gniazda nasienne,miąższ pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód,dodać jabłka ,całość podlać sokiem z cytryny i dusić ok. 3 minuty.Jabłka posypać cynamonem i rozłożyć równomiernie na cieście.Odczekać ,aż ciasto całowicie wystygnie. Chłodzić w lodówce przez 30 minut.