Wędzona pierś z kurczaka
            
                    
Sklepiki szkolne przeżyły rewolucje z której cieszą się rodzice, dzieci trochę miej. Czasami sięgamy po "śmieciowe jedzenie". O ile pojawia się w umiarkowanych ilościach ok gorzej jeśli stanowi nasz codzienny jadłospis. Nie zdajemy sobie sprawy jak dużo jest konserwantów w wędlinie ze sklepu. Mówię stanowcze nie, dzielę się z Wami alternatywą. Pyszną domową piersią z kurczaka jaką przygotujecie w domu. Wędzonka jest pyszna, soczysta i długo zachowuje świeżość. 
składniki
Składniki na solankę:
Wykonanie: Przygotowanie solanki. Do garnka wlewamy 200ml wody dodajemy przyprawy gotujemy około 2 godziny. Do pojemnika wlewamy 2 litry wody dodajemy sól i wywar przestudzony mieszamy do rozpuszczenia soli. Wkładamy do solanki piersi wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Parzenie piersi z kurczaka. Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy jak do rosołu; ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, ząbek czosnku, marchewkę i natkę pietruszki. Parzymy do czasu uzyskania w środku mięśnia temperatury 72 stopnie. Piersi z kurczaka osuszamy na kratce z wędzarni około 1 godzinę. Wkładamy do wędzarni piesi z kurczaka ustawiamy temperaturę 50 stopni bez dymu na jedną godzinę. Włączamy generator dymu, wędzimy tak przez następne 3 godziny. Po koniec wędzenia podnosimy na 55 stopni na około 20minut
                
                
                
składniki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
 
Składniki na solankę:
- 2,2 litra wody
 - 100g soli staram się ograniczyć sól ale można dodać więcej wg własnego smaku
 - 1łyżeczka cukru brązowego
 - ½ łyżeczki suszonej cebuli
 - ½ łyżeczki papryki słodkiej
 - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
 - 1 łyżeczka cukru brązowego
 - 4 ziarenka ziela angielskiego
 - 1 ząbek czosnku
 
Wykonanie: Przygotowanie solanki. Do garnka wlewamy 200ml wody dodajemy przyprawy gotujemy około 2 godziny. Do pojemnika wlewamy 2 litry wody dodajemy sól i wywar przestudzony mieszamy do rozpuszczenia soli. Wkładamy do solanki piersi wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Parzenie piersi z kurczaka. Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy jak do rosołu; ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, ząbek czosnku, marchewkę i natkę pietruszki. Parzymy do czasu uzyskania w środku mięśnia temperatury 72 stopnie. Piersi z kurczaka osuszamy na kratce z wędzarni około 1 godzinę. Wkładamy do wędzarni piesi z kurczaka ustawiamy temperaturę 50 stopni bez dymu na jedną godzinę. Włączamy generator dymu, wędzimy tak przez następne 3 godziny. Po koniec wędzenia podnosimy na 55 stopni na około 20minut