Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką
Zdjęcie - Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWątróbka jest dobrym źródłem minerałów i witamin, a przy tym jest tania i bardzo łatwa w obróbce. Warto ją przyrządzić, przynajmniej raz na dwa tygodnie. Jeżeli wątróbka, to oczywiście w towarzystwie cebuli i tymianku lub majeranku. Czasami, dodatkowo na patelni ląduje aromatyczne jabłko o winno – kwaśnym smaku ? Potrawa smakuje z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami ?

Zdjęcie - Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje
  • 40 dkg wątróbki drobiowej
  • 1/2 jabłka odmiany np. Jonagold lub Spartan
  •  2 mniejsze cebule
  • spora szczypta suszonego tymianku + kilka gałązek świeżego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub masło klarowane do smażenia
Wątróbkę dokładnie myję, usuwam tłuszcz i włókna. Cebulkę kroję w piórka. Jabłko kroję na grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju lub masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz daję cebulkę, kawałki jabłek i gałązki tymianku. Wszystko smażę mieszając około 1 -2 minuty. Kiedy cebula odparuje wodę, a jabłko się przyrumieni, odkładam na talerzyk. Na tej samej patelni ponownie rozgrzewam 2 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz, daję wątróbkę. Wątróbkę smażę z każdej strony na rumiano. Kiedy wątróbka zmieni kolor, ale wciąż będzie miękka, dodaję jabłko i cebulkę. Wszystko mieszam, dodaję suszony tymianek i całość doprawiam do smaku. Wątróbkę można podać  ziemniakami z wody lub z pieczonymi ziemniakami. Smacznego ?

Zdjęcie - Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów