Warstwowy deser z jabłkami i budyniem

Warstwowy deser z jabłkami i budyniem

Warstwowy deser z jabłkami to jeden z tych smakołyków, które uwielbiam przede wszystkim za to, że jest łatwy, szybki, nie za słodki i apetycznie wygląda :) Jeśli chcemy zaserwować taki deser gościom, możemy przygotować go wcześniej i wstawić do lodówki ( osobiście taka wersja odpowiada mi bardziej ), ale jeśli nie mamy zbyt dużo czasu to na ciepło też jest wspaniały :) A dodatkowo w zależności od sezonu owocowego, możemy bawić się kolorami, mieszać różne owoce i układać je w jakiej tylko kolejności zechcemy :)
Zdjęcie - Warstwowy deser z jabłkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
(2 porcje)

Na budyń:
250 ml mleka
1 jajko
1,5 łyżki cukru
1 łyżka mąki

Do garnuszka wlej połowę mleka, drugą dokładnie wymieszaj z jajkiem, mąką i cukrem( najlepiej mikserem) Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej do niego pozostałą część i energicznie mieszając gotuj aż budyń stanie się gęsty. Jeśli powstały grudki można rozbić je mikserem.

Owoce:
2 jabłka
pół pomarańczy
szczypta cynamonu
1 łyżeczka cukru

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Z pomarańczy usuń całą białą część (jest gorzka) i również pokrój w kostkę. Owoce przełóż na patelnię, posyp cukrem, cynamonem i chwilkę podsmaż (ok 7-10 min)

Dodatkowo:
kruche ciasteczka lub herbatniki
Do wysokiej szklanki pokrusz kilka ciasteczek, następnie wyłóż warstwę budyniu i jabłek. Kolejne warstwy układaj w podobny sposób, aż cała szklanka będzie wypełniona. Wierzch posyp pokruszonymi ciastkami. Można również polać polewą czekoladową


Zdjęcie - Warstwowy deser z jabłkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Warstwowy deser z jabłkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Warstwowy deser z jabłkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów