Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym

Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym
Często kiedy budzę się rano, potrzebuję kojących dusze składników: zapachu świeżo zaparzonej kawy, powiewu rześkiego powietrza, ciszy, którą mąci jedynie śpiew ptaków i świadomości, że w lodówce czeka gotowe śniadanie. Zamiast zalewać mlekiem nudne musli z pudełka, proponuję Wam wykonanie go samemu, składniki ogólnodostępne pozwolą stworzyć kompozycję godną mistrzów. Mus można przechowywać w lodówce kilka dni, a musli.... zaufajcie mi nie zdąży się zepsuć ;) Jeśli jeszcze wzbogacimy danie sezonowymi owocami to danie nabierze przyjemnej tekstury! Zatem udanego dnia......

Zdjęcie - Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na ok 6 porcji
Czas przygotowania: 45 min + 1 h suszenie

Mus jogurtowy
300 g jogurtu koziego, można użyć zwykłego naturalnego jogurtu
200 ml śmietany 30%
laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny



Musli
1 szklanka orzechów pekan
1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka orzechów macadamia
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki pestek słonecznika
1 szklanka suszonych fig
3-4 łyżek miodu
1 szklanka świeżych malin
garść pistacji
1 szklanka płatków jaglanych





Sos śliwkowy
ok 6 szt dużych śliwek
2 łyżki cukru
100 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego 3 ziarna




Przygotowanie:
1. Musli - wszystkie składniki poza malinami, pistacjami i płatkami jaglanymi wsypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, zalewamy miodem, mieszamy żeby składniki oblepiły się miodem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 10-15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 80 stopni i suszymy przez 1 godzinę, powinno być dość suche, możliwe do przesypania do pojemnika
2. Sos śliwkowy - śliwki kroimy w plasterki, w rondelku podgrzewamy masło i olej, wrzucamy śliwki, smażymy chwilę, dolewamy wodę i dodajemy cukier, gotujemy aż śliwki zmiękną, odstawiamy z ognia, przecedzamy przez sito
3. Mus jogurtowy - żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy na ok 10 min, 1/3 jogurtu podgrzewamy w rondelku, dodajemy namoczoną żelatynę i rozpuszczamy ją w ciepłym jogurcie, nie gotujemy, dodajemy nasionka z laski wanilii, całość przelewamy do miseczki którą wstawiamy do większej miski wypełnianej lodem
4. Śmietanę ubijamy, nie na sztywno, dodajemy cukier puder oraz pozostały jogurt, mieszamy żeby rozbić ewentualne grudki, na koniec dolewamy schłodzony jogurt z żelatyną, mieszamy i wstawiamy do lodówki
5. Musli mieszamy z płatkami jaglanymi, na talerz nakładamy porcję musli, dekorujemy świeżymi malinami, pistacjami i polewamy sosem śliwkowym, na wierzchu układamy mus jogurtowy, nakładamy go za pomocą gorącej łyżki


Doskonała kompozycja śniadaniowa lub ciekawy deser!

Zdjęcie - Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Waniliowy mus z jogurtu koziego z musli i sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów