Waniliowy biszkopt z jabłkami

Waniliowy biszkopt z  jabłkami

Sobota spędzona na działce minęła bardzo szybko i pracowicie  więc po powrocie do domu starczyło mi siły tylko na proste ciasto. Ale, żeby prostota smaku nie była zbyt duża wzbogaciłam jabłka cynamonem a biszkopt wanilią. Efekt bardzo dobry zatem polecam.

Zdjęcie - Waniliowy biszkopt z  jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł własny

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać rozbełtane żółtka oraz ekstrakt waniliowy  i dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Przełożyć ciasto na przygotowaną standardową formę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 min. Wystudzić.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki masła

Jabłka obrać ze skorki, pokroić w małe kawałki. Na dno garnka wlać 3 łyżki wody i wrzucić jabłka. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną a sok wyparuje. Dodać cukier oraz cynamon. Gdy jabłka są już prawie uprażone dodać masło. Wymieszać.

Tak przygotowanymi jabłkami przełożyć biszkopt. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów