Waniliowo-migdałowe muffiny


Od kilku dni w lodówce czekał serek waniliowy do wykorzystania. Myślałam nad sernikiem, ale ostatecznie wygrał pomysł muffinków. Receptura powstawała w miarę dodawania składników. Jako że mam dobrą pamięć aczkolwiek czasami za krótką poprosiłam Krzyśka o notowanie tego, co dodaję do ciasta.
Muffinki wyszły cudownie waniliowe, z delikatnym posmakiem migdałów w tle, wilgotne i puszyste. Takie jak lubię.
Muffinki waniliowo migdałowe
Składniki na 6 dużych bądź 8 małych muffinek
2 cup mąki
1 tsp proszku do pieczenia
1/3 cup mielonych migdałów
2/3 cup cukru
1/3 cup oleju
1 jajko
1 cup serka waniliowego (ok. 250 – 300 g)
2 łyżki mleka
Kilka kropel aromatu waniliowego
Płatki migdałów do posypania
Wykonanie jak zawsze banalne
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. W misce wymieszać suche składniki, dodać mokre, połączyć. Napełnić formę muffinkową, posypać płatkami. Piec około 25 min. (sprawdzić patyczkiem)
Ostudzić i jeść.
Świetne na szybki podwieczorek
Oczywiście nie obyłoby się bez Krzyśkowej dopiski:
1 Krzyś do zapisywania składników
1 Agatek do ich mieszania.
;)
Smacznego
