Waniliowe muffiny bez dodatków


Składniki na 8-12 muffinek:
- 320g mąki
- 110g cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 55g masła

Rozpuść masło na ogniu lub w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. Do miski wsyp mąkę, proszek, sodę i wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj cukier i ucieraj na kogel - mogel. Wlej mleko i przestudzone masło, wymieszaj. Na końcu wsyp przygotowaną wcześniej mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki, ale tylko tak, aby mąka lekko się namoczyła, w surowym cieście mają pozostać małe grudki mąki. Przy zbyt długim mieszaniu muffinki będą po prostu twarde. Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 min aż babeczki wyrosną i ładnie się zarumienią.
Podawaj ze słodkimi dodatkami. Do moich babeczek podałam malinowy twarożek.

- 50g masła
- 100g cukru pudru
- 200g mielonego twarogu na sernik
- około 200 g mrożonych malin
Smacznego !
Wydrukuj przepis