Waniliowe babeczki (Vanilla cup cakes)


Ostatnio wypróbowałam przepis ze strony joyofbaking na waniliowe cup cakes. Wyszły bardzo smaczne. Idealne dla dzieci, koleżanka mojej córki poprosiła nawet o jedną do domu :). Przepis dziecinnie prosty :)

Składniki :
- 113 g masła w temperaturze pokojowej
- 130 g białego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- otarta skórka z cytryny (zewnętrzna żółta część) zastąpiłam to kilkoma kroplami aromatu cytrynowego
- 195 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 ml mleka
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, wyłóż formę do babeczek papilotkami.
Za pomocą miksera utrzyj masło i cukier do białości. Dodawaj po jednym jajku dobrze ubijając. Wmieszaj ekstrakt z wanilii oraz skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Do maślano -jajecznej masy delikatnie wmieszaj przygotowaną mąkę na zmianę z mlekiem. Dodawaj je w trzech częściach zaczynając i kończąc na mące. W razie konieczności zbieraj ciasto ze ścianek naczynia, aby masa była dobrze wymieszana.Wypełnij papilotki ciastem, piecz około 20 min, sprawdź drewnianym patyczkiem czy babeczki są dobrze wypieczone w środku. Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 12 babeczek, jeżeli chcesz mieć ładne, lekko wyrośnięte wypełnij papilotki do 3/4 wysokości. Przestudź na kratce.
Składniki na krem:
- 230 g cukru pudru
- 113 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka esktraktu z wanilii
- 2 łyżki mleka
- opcjonalnie kilka kropel barwnika spożywczego
Mikserem utrzyj masło do białości. Dodaj ekstrakt z wanilii. Zwolnij obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier puder. Dobrze użyć wtedy pokrywy na misę miksera, ponieważ mimo zmniejszonych obrotów miksera, cukier może fruwać w powietrzu. Masło lubi osadzać się na ściankach naczynia, więc w razie potrzeby zbieraj je ze ścianek naczynia. Dodaj mleko i ucieraj znowu na wysokich obrotach aż krem będzie puszysty. Jeżeli chcesz nadać kremowi jakiś kolor dodaj kilka kropel wybranego koloru barwnika spożywczego i dobrze wymieszaj. Krem można po prostu rozsmarować na wierzchu każdej babeczki i np. posypać kolorowym cukrem do dekoracji lub przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką.

Dobrej zabawy i smacznego :) Wydrukuj przepis