Waniliowa panna cotta z sosem porzeczkowym


Pojawił się kolejny numer Magazynu Spring Plate, a w nim dwa nasze teksty z przepisami i pomysłami na świąteczne dekoracje.
Ta pana cotta występuje tam jako zamiennik śniegu za oknem. Skoro na zewnątrz nie ma bieli to może chociaż na stole się pojawi :) Przepis prosty i efektowny, wymaga jedynie posiadania jakichś ciekawych naczyń, które swoją formę oddadzą temu deserowi. Nam udało się zdobyć foremki w opcji maxi, więc wyszło z tego coś w rodzaju torciku. Na pewno nie jest to porcja dla jednej osoby, ale taką również można przygotować używając po prostu mniejszych naczyń.
For English version roll down...
Potrzebne będzie:
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 ml mleka
- dwie laski wanilii
- trzy łyżki rumu
- 120 gramów cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 150 gramów mrożonych lub świeżych owoców czerwonej porzeczki
- dwie łyżki golden syrup lub miodu
Najpierw sos, bo jest prosty i szybki... owoce rozmrażamy i miksujemy na jednolitą masę z golden syrup. Na koniec przecieramy przez sitko. Tyle... Śmietanę z mlekiem mieszamy w rondlu i podgrzewamy do wrzenia. Dodajemy pestki, łodygi wanilii i cukier, podgrzewamy aż cukier się rozpuści a kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laski wanili i dodajemy rum. Następnie wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszamy dokładnie, tak żeby rozprowadzić żelatynę w całym roztworze. Najlepiej robić to dopóki całość nie ostygnie. Przelewamy do foremek i chłodzimy przez noc w lodówce. Na talerze wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem, zanurzając na chwilę foremkę w gorącej wodzie, tak żeby łatwo „wypuściła” deser. Dekorujemy sosem porzeczkowym i całymi owocami.
Przy garach: Tomasz
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga
Vanilla panna cotta with the currant sauce
You will need:
- 800ml double cream (30%)
- 100ml milk
- 2 vanilla pods, split lengthways, seeds scraped out
- 3 tablespoons rum
- 120 grams sugar
- 5 teaspoons gelatine, melted in 1/4 glass of boilng water
- 150 grams currants, fresh or frozen
- 2 tablespoons of golden syrup or honey
To serve, put the cups in hot water for a while, turn each panna cotta out onto a serving plate. Spoon over the sauce and fruits.
Text: Aga



