Waniliowa babka z sosem śliwkowym

Waniliowa babka z sosem śliwkowym

Nawet nie miałam w planach pieczenia klasycznej babki, ale … kupiłam nowe foremki i po prostu musiałam je wypróbować! Gotowe ciasto z niej wyjęte, wyglądało absolutnie uroczo, zupełnie jak wieki donat. Nic, tylko jeść!

Zdjęcie - Waniliowa babka z sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na owoce jednak w pełni, nie mogłam więc oprzeć się i nie dodać śliwkowego akcentu. Lekko kwaskowaty smak owoców doskonale zrównoważył słodycz ciasta.

Zdjęcie - Waniliowa babka z sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka z tego przepisu i bez sosu byłaby jednak pyszna. Jest naprawdę wilgotna i długo zachowuje świeżość.

Zdjęcie - Waniliowa babka z sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bazuje na oryginale z książki Smitten Kitchen.

Zdjęcie - Waniliowa babka z sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Waniliowa babka z sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Waniliowa babka z sosem śliwkowym

Agata, 3 września 2014

Zdjęcie - Waniliowa babka z sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Cukier zmiksuj z jajkami na puszystą masę, dodaj olej i jogurt, dokładnie zmiksuj.

Dodaj cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Połącz.

Ciasto wlej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 oC.

sos:

Śliwki wypestkuj, przekrój na połówki. W garnuszku rozpuść masło, dodaj śliwki, cukier, goździki i cynamon. Zalej whiskey, zagotuj. Dolej ok. 1/2 szklanki wody, gotuj kilka minut (nie za długo, owoce mają być miękkie, ale nie zupełnie rozgotowane). W odrobinie wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną, wlej do sosu i dokładnie rozmieszaj. Zagotuj, wyłącz gaz i ostudź. Sos podawaj jako dodatek do ciasta.

Kategorie przepisów