Waniliowa babka z ricottą
Wiele wskazuje na to, że upiekę ją niedługo kolejny raz- na Wielkanoc. Bo jest szybka w przygotowaniu, naprawdę pyszna, bardzo wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Wszystko to za sprawą dużej ilości ricotty, delikatnego włoskiego serka.
Dodałam do niej pastę waniliową, ale możecie wzbogacić smak babki np. otartą skórką cytryny, a wierzch ozdobić lukrem (np. takim przygotowanym na bazie soku z limonki).
Waniliowa babka z ricottą Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- masło - 120 g (3/4 szklanki)
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- ricotta - 1 i 1/2 szklanki
- jajko - 3 szt
- sól - duża szczypta
- pasta waniliowa (lub esencja) - 1/2 łyżeczki
Masło zmiksuj z ricottą i cukrem na puszystą masę. Dodawaj kolejno jajka oraz wanilię.
Dodaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól), dokładnie wymieszaj. Ciastem napełnij foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką (proponuję krupczatkę). Piecz ok. 50 minut w temp. 180 oC.