Walentynkowe muffiny czekoladowe

Walentynkowe muffiny czekoladowe

Miłością powinniśmy obdarzać bliskich co dzień, nie tylko przy okazji "świąt". Niemniej jednak kto jest zakochany, kto był zakochany i kto będzie zakochany, Walentynki traktuje wyjątkowo. Ten Dzień Miłości ma w sobie jakąś magię, magię serduszek, całusków, czerwonych róż i słodkich czekoladek.
Obdarowywanie swoich połówek drobnymi prezentami należy do obowiązku walentynkowego ;)
Zamiast głowić się, szukać w sklepach i w sieci zmyślnych prezencików, upieczcie czekoladowe muffiny pełne miłości. Na pewno radość z takiego prezentu będzie ogromna. A i może Wam się dostanie w przydziela jedna babeczka.... a może dwie ? ;)


Zdjęcie - Walentynkowe muffiny czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej ( można zamienić na pełnoziarnistą, wówczas zmniejszamy jej ilość do 250 g )
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru ( biały, trzcinowy lub pół na pół )
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 ml mleka
  • 100 -150 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej ( lub mix czekolad )

Wykonanie:

Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.

Przygotować dwa naczynia/miski/ rondelki.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i kakao.

W drugim naczyniu zmiksować składniki mokre, czyli mleko, jaja i rozpuszczone, ostygnięte masło.


Do składników suchych, dodajemy składniki mokre i szybko, przy pomocy widelca mieszamy. Nie mieszamy zbyt dokładnie, tylko tak, żeby mąka połączyła się z resztą składnikw, ale wszelkie grudki w cieście są pożądane.
Na koniec dodajemy kawałki czekolady, szybko mieszamy i przekładamy ciasto do foremek, formy wyłożonej papilotkami lub kartonowych pojemniczków na muffinki.
Ciasto kładziemy do wysokości 3/4 formy/papilotki.

Piec w temperaturze 180 stopni C prze około 20 minut.

Upieczone i ostygnięte muffinki dekorujemy. Ja swoje oblałam rozpuszczoną czekolada ( 100 g czekolady + 2 łyżki oleju rzepakowego ) i udekorowłam posypką cukrową oraz dekoracjami z masy cukrowej.


Zdjęcie - Walentynkowe muffiny czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Walentynkowe muffiny czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Walentynkowe muffiny czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów