Wafle czekoladowe z orzechami
W czasach kryzysowych domowe wafle były chyba najczęściej pojawiającym się przysmakiem dlatego też dzisiaj z sentymentem sięgam po smaki dzieciństwa. W obecnym nawale różnych słodkości na styl amerykański takie wafle to prawdziwy rarytas.
Składniki:
- ok. 2 szklanek mleka w proszku (niebieskiego)
- 1 margaryna
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Orzechy posiekać lub zmielić, zalać gorącym mlekiem i odstawić. Margarynę rozpuścić z cukrem, i kakao, odstawić do przestygnięcia. Dodać mleko w proszku i ubijać mikserem, aby pozbyć się grudek. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę więcej mleka w proszku. Na koniec dodać namoczone orzechy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą przekładać wafle. Obciążyć i odstawić, najlepiej na noc.
Smacznego:)