Wafelki kakaowe


„Nie mogło się bez nich obyć żadne dziecięce przyjęcie urodzinowe w naszej rodzinie. Robiłam je także na różne imprezy szkolne gdy chłopcy byli młodsi. Dzieci je po prostu uwielbiały. Są mocno kakaowe, mięciutkie i słodkie.

Sukces w dużej mierze zależy od wafli. Muszą być z minimalnym tłoczeniem. Najlepsze były z „Kopernika”, ale niestety już się ich nie produkuje. Teraz kupuję w Kauflandzie "Andruty suche". Takie prostokątne w żółtawo zielonym opakowaniu. Nie są takie kruche jak te poprzednie, ale z tych obecnie dostępnych na rynku chyba najlepsze.”

Wafelki kakaowe
Składniki na około 48szt.
Masa kakaowa:
200g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
3 łyżki kakao
1/4 szklanki wody
8 arkuszy wafli
Rozmieszaj mleko w proszku z 1/4 szklanki wody i 2 łyżkami cukru na gładką jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
Roztop w rondelku masło z pozostałym cukrem i kakao na małym ogniu. Dodaj rozrobione mleko i doprowadź do wrzenia. Gotuj 3 minuty. Zestaw, chwilę przestudź.
Rozsmaruj około 4 łyżek masy na waflu. Przykryj drugim arkuszem i dociśnij rękoma. Ponownie rozsmaruj 4 łyżki masy, przykryj kolejnym waflem i dociśnij. Wykorzystaj w ten sposób 4 arkusze wafli na jedna porcje wafelków.
Podobnie postąp z pozostałymi 4 waflami.
Zawiń je w pergamin. Połóż na nich deskę do krojenia i obciąż ją na przykład garnkiem z wodą. Zostaw na całą noc. Rano włóż na godzinę do lodówki, żeby masa się ścisnęła, dzięki temu będą się lepiej kroić.
Pokrój ostrym nożem na prostokąty o wym. 12x2cm.