W poszukiwaniu babki



Pomyslalam sobie, ze skoro mam sie ograniczyc tylko do jednej babki to dobrze by bylo przetestowac znalezione receptury. Ostatecznie jesli zadna z babek nie przypadnie nam do gustu to moge upiec moja ulubiona babke majonezowa, ktora polecalam na blogu rok temu.
Ale poki co na pierwszy ogien poszla babka z nutella. Przyznam, ze skusilam sie na ta nutelle i choc sama jest jak dla mnie zbyt slodka, to jako dodatek do ciast sprawdza sie znakomicie.
Gdy w piatkowe popoludnie zabieralam sie za pieczenie za oknem panowala szaruga, bylo tez zimno i nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki z ciastem znalazly sie w piekarniku poczulam jak zapach nutelli powoli wypelnia najpierw kuchnie, a potem przylegly do niej salon. Poczulam, ze Swieta sa juz za progiem. A kiedy dwie sliczne babeczki zostaly juz upieczone, za oknem pojawilo sie sloneczko, ktore bardzo niesmialo wygladalo zza chmur.


Babka z nutella
skladniki:
3 szklanki maki
25 dkg masla
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki smietany 18%
2 lyzeczki proszku do pieczenia
200g nutelli
3 lyzki rumu lub araku
maslo do wysmarowania fremki
bulka tarta
wykonanie:
Ucieramy maslo na gladka mase, dodajemy do tego jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie do balosci.
Dolewamy mleko i smietane, nadal ucieramy. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie czesci, do jednej dodajemy nutelle, a do drugiej rum.
Foremke wysmarowana maslem obsypujemy bulka tarta. Najpierw nakladamy mase z rumem, a nastepnie z nutella. Za pomoca widelca, spiralnymi ruchami przemieszamy oba ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez okolo 50-60 minut.
Przestudzona babke posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi: Ja uzylam dwoch malych foremek i pieklam moje babki ponad 60 minut. Moze to kwestia piekarnika.
Babka jest raczej malo slodka.
zrodlo