Vinegrette z miodem i czosnkiem

Dziś zaczniemy od podstaw, czyli sprawdzonego przepisu na (mój) sos vinegrette. Kilka prostych składników, z których najważniejsze to oliwa i ocet winny plus ulubione dodatki- czasem drobno poszatkowana szalotka, dziś- ząbek czosnku.
Sos najłatwiej jest zrobić w małym, zakręcanym słoiczku. Mieszając niczym ‘szejkerem’ bardzo szybko uzyskamy kremową emulsję.
Ale od początku i krok po kroku.
Vinegrette z miodem i czosnkiem
Składniki
- oliwa - 3 łyżki
- ocet winny - 1 łyżka
- czosnek - 1 ząbek
- miód - 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Do słoiczka wlej oliwę.
Dolej ocet.
Wrzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku.
Dopraw miodem, szczyptą soli oraz pieprzu. Energicznie wymieszaj.
Gotowy sos możesz kilka dni trzymać w zamkniętym słoiczku w lodówce, ale pamiętaj, że nabierać będzie bardziej intensywnego czosnkowego aromatu.
Przed użyciem wstrząśnij.
Podawaj z sałatą lub innymi warzywami