Uszka z grzybami

1 jajko

2 szklanki mąki

1/2 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

 

Mąkę wsypać na stolnicę. Zrobić kopczyk i lekkie wgłębienie. Wbić jajko, wlać wodę i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką.

Składniki na farsz:

grzyby mrożone (około 30 dag)

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

2 łyżki oleju

 

Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na oleju. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Wrzucić do cebulki i przesmażyć. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą kieliszka wykrawać kółeczka. Na każdy placuszek nakładać odrobinę farszu, zlepić a następnie zacisnąć rogi. Uszka wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 1 minuty.

 

 

Z tego przepisu ulepiłam 85 mikroskopijnych uszek. Nie zważyłam grzybów, więc w przepisie napisałam około 30 dag. Farszu wystarczyło ale bez podjadania z miski;)

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

i jeszcze zdjęcie w trakcie lepienia uszek:

 

 

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Piwne kaszotto z pęczaku

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Podwójnie borowikowe zrazy z r…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

3

Boeuf Stroganow // strogonow

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

7

Kotlety siekane z pieczarkami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Prosta, domowa zupa grzybowa

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

2

Zielonki i jajka na śniadanie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

2

Kasza jaglana z pieczarkami i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Muszle faszerowane kurkami i d…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

3

Dwojaki dworskie (z kopytkami)

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Pęczak z grzybami

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pieczone pierogi z soczewicą i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Crostini z prawdziwkami

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony