Uszka z grzybami

1 jajko

2 szklanki mąki

1/2 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

 

Mąkę wsypać na stolnicę. Zrobić kopczyk i lekkie wgłębienie. Wbić jajko, wlać wodę i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką.

Składniki na farsz:

grzyby mrożone (około 30 dag)

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

2 łyżki oleju

 

Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na oleju. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Wrzucić do cebulki i przesmażyć. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą kieliszka wykrawać kółeczka. Na każdy placuszek nakładać odrobinę farszu, zlepić a następnie zacisnąć rogi. Uszka wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 1 minuty.

 

 

Z tego przepisu ulepiłam 85 mikroskopijnych uszek. Nie zważyłam grzybów, więc w przepisie napisałam około 30 dag. Farszu wystarczyło ale bez podjadania z miski;)

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

i jeszcze zdjęcie w trakcie lepienia uszek:

 

 

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Normandzki chleb z jabłkami Ha…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto marchewkowe

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Bagietki pszenno-żytnie

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Troszkę jesienne drożdżówki z…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chleb razowy z suszonymi pomid…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

4

Ciasto czekoladowe z bananami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Ciasteczka delikatnie cynamono…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Ciasto pina colada

Laura Laura
Cafe Babilon

Ciasto biszkoptowe z borówką a…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

5

Lekkie ciasto z jabłkami

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Odwrócone ciasto z jeżynami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Galette - rustykalna tarta z j…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit