Uszka z grzybami

1 jajko

2 szklanki mąki

1/2 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

 

Mąkę wsypać na stolnicę. Zrobić kopczyk i lekkie wgłębienie. Wbić jajko, wlać wodę i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką.

Składniki na farsz:

grzyby mrożone (około 30 dag)

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

2 łyżki oleju

 

Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na oleju. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Wrzucić do cebulki i przesmażyć. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą kieliszka wykrawać kółeczka. Na każdy placuszek nakładać odrobinę farszu, zlepić a następnie zacisnąć rogi. Uszka wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 1 minuty.

 

 

Z tego przepisu ulepiłam 85 mikroskopijnych uszek. Nie zważyłam grzybów, więc w przepisie napisałam około 30 dag. Farszu wystarczyło ale bez podjadania z miski;)

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

i jeszcze zdjęcie w trakcie lepienia uszek:

 

 

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

10

Pierożki z szpinakiem, serkiem…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

6

Pierogi z gruszką i mascarpone

figmara figmara
figowe smaki

8

Pierogi z soczewicą, kurczakie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Pierogi z dynią i oliwą rozmar…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia


5

Pierogi z mięsem, pieczoną pap…

ewuncja ewuncja
Restauracja Domowa

Przepisy z tych kategorii

1

Kruche pełnoziarniste ciasto z…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Czekoladowe muffiny z cukinią

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb pszenny na drożdżach

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Topielec z wiśniami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Puszyste jagodzianki z kruszon…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Żytni chleb razowy z dynią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku