Uszka z grzybami

1 jajko

2 szklanki mąki

1/2 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

 

Mąkę wsypać na stolnicę. Zrobić kopczyk i lekkie wgłębienie. Wbić jajko, wlać wodę i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką.

Składniki na farsz:

grzyby mrożone (około 30 dag)

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

2 łyżki oleju

 

Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na oleju. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Wrzucić do cebulki i przesmażyć. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą kieliszka wykrawać kółeczka. Na każdy placuszek nakładać odrobinę farszu, zlepić a następnie zacisnąć rogi. Uszka wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 1 minuty.

 

 

Z tego przepisu ulepiłam 85 mikroskopijnych uszek. Nie zważyłam grzybów, więc w przepisie napisałam około 30 dag. Farszu wystarczyło ale bez podjadania z miski;)

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

i jeszcze zdjęcie w trakcie lepienia uszek:

 

 

 

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

"Vol-au-vent" z ziemniaków i p…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

2

Makaron z kurkami w sosie śmi…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Quiche z kurczakiem i kurkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Leśna tarta z kurkami i orzech…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Makaron z grzybami w śmietanie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pełnoziarniste bułeczki z piec…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

1

Sos grzybowy z prawdziwków

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Rydze z patelni

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Gołąbki z kapusty włoskiej z p…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Risotto z prawdziwkami i różow…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kaszotto z pomidorami i smażon…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Rosół z pieczarkami i pulpecik…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku