Ulubiony deser Księżnej Diany

We wrześniowym „Kinie od kuchni” mieliśmy okazję obejrzeć film „Diana”, który przedstawia ostatnie dwa lata życia Księżnej Diany. Historia jej życia jest fascynująca, ale moim zdaniem w film zupełnie nie wykorzystał potencjału tej postaci i jej życia. Zabrakło wielu istotnych elementów, zbyt mało było o działalności charytatywnej Księżnej, o jej relacjach z dziećmi i samym królewskim życiu.
Zdjęcie - Ulubiony deser Księżnej Diany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze miałam odczucie, że ta kobieta była aniołem i ten film zaburzył mi moją opinię, nawet jeśli prawda nie była tak urocza jak mi się wydawało.
Zdjęcie - Ulubiony deser Księżnej Diany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za to przygotowując się do tego wpisu i jeszcze przed obejrzeniem filmu byłam zaciekawiona tym co lubiła jeść księżna Diana. I tak dotarłam do informacji o osobistym Szefie królewskiej Kuchni. Darren Grady wydał kilka lat książkę o ulubionych potrawach Diany. Były wśród nich zapieczone ziemniaki serwowane z sałatką, pasztet z gęsiej wątróbki, duszony pstrąg, nadziewane warzywa, oraz ulubiony deser Księżnej czyli pudding z chleba i masła z dodatkiem rodzynek namoczonych w amaretto. To zabrzmiało dla mnie tak pysznie, że postanowiłam przygotować ten pudding według przepisu Kucharza Diany. Pominęłam tylko rodzynki, bo choćby nie wiem co żadna królowa nie zmusi mnie do zjedzenia rodzynek ;) Cały deser to skrzyżowanie popularnego w Wielkiej Brytanii puddingu chlebowego z creme brulee.
Zdjęcie - Ulubiony deser Księżnej Diany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:
6-8 porcji
  • 3 łyżki rodzynek
  • ¼ szklanki Amaretto
  • 12 kromek białego chleba, bez skórek
  • ½ kostki masła, roztopionego
  • 9 żółtek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki migdałów w płatkach, uprażonych


PRZYGOTOWANIE:
  1. Rodzynki zalej Amaretto i zostaw na ok. 6-8 godzin (ja pominęłam ten punkt)
  2. 4 kromki chleba pokrój w kostkę i rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp połową rodzynek (pominęłam). Resztę chleba pokrój na pół, a następnie w trójkąty. Każdy kawałek chleba zamocz w roztopionym maśle i układaj w naczyniu.
  3. W niedużym garnuszku zagotuj mleko, oraz śmietanę. Żółtka utrzyj z wanilią i cukrem. Gorącym mlekiem ze śmietaną zalej żółtka i ubijaj przez moment. Gotową masą zalej chleb.
  4. Odstaw naczynie na ok. 15 minut tak żeby chleb nasiąkł.
  5. Zapiekaj pudding ok. 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aż chleb zarumieni się z wierzchu.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posyp pudding płatkami migdałów, oraz cukrem pudrem.
Zdjęcie - Ulubiony deser Księżnej Diany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten film wyświetlany był w ramach wrześniowego Kina od kuchni. Już niebawem poinformuje Was co Multikino przygotowało dla nas w październiku!
Zdjęcie - Ulubiony deser Księżnej Diany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Lody z adwocatem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

4

Śnieżne trufle - idealne :)

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

17

Trufle kokosowo-migdałowe z kr…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

8

Batoniki musli

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

3

Waniliowe fudge

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Galaretka kokosowa

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni