Ulubiona zupa dyniowa :)

Aż dziwne, że tę zupę pokazuję tu dopiero teraz, skoro robię ją regularnie już od 2 lat. To było chyba pierwsze danie z dynią, które zrobiłam z Mamą i które od razu podbiło serca (a raczej żołądki) wszystkich :) Raz zrobiłam ją, gdy przyjechali do nas kuzyni ze swoimi dziećmi. Mimo że dzieciaki były niejadkami, zjadły 2 dokładki tej zupy ;) Oczywiście potem nie było już mowy o drugim daniu ;)
Ta pyszna, kremowa zupa z nutą czosnku i ziół szybko zyskała sobie status „ulubionej”.
Polecam :)

ULUBIONA ZUPA DYNIOWA
(dla 4 osób)
800g dyni (waga po oczyszczeniu),
1 nieduża marchewka,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
4 szklanki bulionu drobiowego,
1 kostka (50g) serka topionego (np. Złoty Ementaler),
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju
świeży lub suszony tymianek i rozmaryn,
sól i pieprz
W rondlu rozgrzać olej i masło, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, następnie wrzucić obraną i posiekaną w ćwierćplasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę dynię. Podlać niewielką ilością wody i dusić po przykryciem, aż dynia będzie miękka (ok. 15 minut). Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i po szczypcie tymianku oraz rozmarynu. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z grzankami czosnkowymi.
Ta pyszna, kremowa zupa z nutą czosnku i ziół szybko zyskała sobie status „ulubionej”.
Polecam :)

ULUBIONA ZUPA DYNIOWA
(dla 4 osób)
800g dyni (waga po oczyszczeniu),
1 nieduża marchewka,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
4 szklanki bulionu drobiowego,
1 kostka (50g) serka topionego (np. Złoty Ementaler),
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju
świeży lub suszony tymianek i rozmaryn,
sól i pieprz
W rondlu rozgrzać olej i masło, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, następnie wrzucić obraną i posiekaną w ćwierćplasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę dynię. Podlać niewielką ilością wody i dusić po przykryciem, aż dynia będzie miękka (ok. 15 minut). Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i po szczypcie tymianku oraz rozmarynu. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z grzankami czosnkowymi.
