Ukrainka

      Ukrainka to miodowe, delikatne ciasto przekładane budyniowo - maślanym kremem. Pyszne! Robiłam je po raz pierwszy dwa tygodnie temu i nawet kawałeczek nie ostał się do zdjęcia. Ale za to przy drugim podejściu było ciekawiej i weselej. Najpierw zamiast ubitych na parze jajek była jajecznica, później do mleka wsypałam proszek do pieczenia zamiast cukru waniliowego, a pisząc ten przepis zdałam sobie sprawę, że zapomniałam dodać jajka do kremu:))

Zdjęcie - Ukrainka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ukrainka

Składniki:

Ciasto:

 

  • 3 jajka

2 łyżki kakao
1 łyżka sody
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu (prawdziwego lub sztucznego)
3 szklanki mąki pszennej

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (baaardzo czubate)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (baaardzo czubate)
  • 2 jajka
  • 2 cukry waniliowe (lub aromat waniliowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 kostki masła

 

       Jajka ubijamy z cukrem i kakao na parze przez 15 minut. Pod koniec dodajemy miód. Następnie zestawiamy garnek i wsypujemy sodę oraz 2 szklanki przesianej mąki - całość miksujemy. Dodajemy 1 szklankę mąki (przesianej!) i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Jeszcze ciepłe dzielimy na 4 - 5 równych części i 1 malutką. Każdą część rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy (wałek również warto oprószyć leciutko mąką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy krótko w lekko nagrzanym piekarniku - dosłownie kilka minutek - sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.

         Najmniejszą część należy rozwałkować cienko na pół blachy i upiec tak jak poprzednie. Następnie pokruszyć ją niezbyt drobno albo zetrzeć na tarce na pył - ja część ciasta starłam a część pokruszyłam na drobne kawałeczki.

W międzyczasie, gdy ciasto stygnie, przygotowujemy krem. Z litra mleka odlać ok 1 szklanki, a resztę zagotować z cukrem. Pozostałą część mleka zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z cukrem waniliowym. Masę wlewamy cienką strużką do gotującego się mleka, nie zapominając przy tym o ciągłym mieszaniu. Gotujemy budyń i odstawiamy do ostudzenia.

       Masło ucieramy i dodajemy porcjami ostudzony budyń. Masą przekładamy placki - ostatni smarujemy również kremem, a wierzch posypujemy startym ciastem. Całość foliujemy i wstawiamy do lodówki na noc. Mniam!

Smacznego:))

_________

Na koniec jeszcze kilka moich uwag:

1. Przepis na to ciasto znalazłam na GPi lekko go zmodyfikowałam. Przede wszystkim nie dodawałam sody podczas ucierania jajek , ale dopiero po zdjęciu masz jajecznej z garnka z wodą.

2. Aby nie dopuścić do ścięcia jajek, należy włożyć wszystkie składniki do garnka lub miski, którą ustawicie sobie na garnku z gotującą wodą, a następnie od razu rozpocząć miksowanie.

3. Ciasto jest bardzo klejące i miałam z nim niesamowite problemy przy wałkowaniu, dlatego tak ważne jest podsypanie mąką stolnicy i oprószenie nią wałka. Można spróbować rozwałkować je już na papierze do pieczenia.

4  Ciasto piekłam w formie o wym. 20x20 cm, ale kkaren używa blaszki o wym. 21x37 cm

5. Nie wolno piec ciasta zbyt długo, bo stanie się gorzkie.

Przepisy z tych kategorii

11

Kremówka papieska

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

6

Drożdżowy kwiat z masą makową

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

9

Tort red velvet

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

8

Miał być piknik. Cynamonowe ci…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

24

Ciasto Delicja siostry Anastaz…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

9

Rafaello na krakersach – przep…

ilovebake ilovebake
I Love Bake