Udon sezamowy

Dla odmiany coś japońskiego. Mocno sezamowy makaron, danie gotowe w kilka minut. Przepis znalazłam na tym blogu. Gorąco polecam!
Udon sezamowy
Składniki:
paczka makaronu udon (300g)
Sos:
2 łyzeczki sezamu
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżeczki sosu sezamowego
2 łyzeczki cukru
1 łyżeczka octu ryżowego
szczypta świeżego startego imbiru
W osolonym wrzątku gotujemy makaron. Odcedzamy go i przelewamy zimna wodą.
Sezam prażymy na złoto na suchej patelni. Wszystkie składniki sosu(oprócz sezamu) podgrzewamy, mieszając w małym garnuszku. Dodajemy uprażony sezam. Makaron przekładamy na patelnię, polewamy przygotowanym sosem, mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Smacznego:)