Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym to kolejna propozycja na szybki, łatwy do przygotowania i smaczny obiad dla większej ilości osób lub na dwa dni :)

Składniki na ok. 5 porcji:
- ok. 1 kg udek z kurczaka bez kości
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 duże czerwone papryki
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka, curry
- płaska łyżeczka cukru
- posiekana natka pietruszki
Udka umyć, osuszyć, posypać solą oraz pieprzem i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Udka poukładać na dnie naczynia żaroodpornego, polać olejem lub oliwą i wstawić do piekarnika.
Pomidory przelać w całości do miski. Paprykę i obraną cebulę posiekać w sporą kostkę, dodać do pomidorów. Dorzucić również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i cukier. Powstały sos dokładnie wymieszać i wylać go równomiernie na udka. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60 minut, do miękkości mięsa. Gdy góra sosu zaczęłaby się przypalać, przemieszać ją. Gotowe danie posypać natką i podawać na ciepło, np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
