Udka z kurczaka dijon
            Przepis z kuchni francuskiej z dodatkiem najsłynniejszej francuskiej musztardy dijon. Bardzo wyraźny, ostry smak, soczyste udka, kremowy sos. Polecam do ryżu, kuskusu lub chleba (jest dużo sosu do maczania).

- 8-10 udek z kurczaka (pałki)
 - 1 łyżeczka ziaren kolendry
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżeczki estragonu
 - 3-4 łyżki śmietanki
 - 400ml bulionu drobiowego
 - sól, pieprz
 - olej
 
Udka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem. Obsmażam na oleju, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Dodaję posiekaną cebulę, czosnek i duszę kilka minut.
Zalewam całość bulionem, dodaję estragon i kolendrę. Przykrywam i duszę mięso ok. 1 godzinę na małym ogniu. Na koniec dodaję śmietankę, chwilkę gotuję aby wszystko się dobrze połączyło. Podaję z ryżem lub kuskusem.
