Udka w żurawinie

Udka w  żurawinie

Pomysł na ten obiad powstał pod wpływem  przepisu z pewnej gazety ale, że w trakcie gotowania całkowicie go zmieniłam, mogę go uznać za mój własny. Drób i suszone owoce to bardzo dobre połączenie, wiedzą o tym wszyscy, którzy już tego próbowali. Ja zazwyczaj wykorzystuję śliwki lub morele ale przecież żurawina też świetnie się nadaje. Danie podałam z ryżem.

Przypominam o trwającym konkursie. Tutaj możecie zostawiać swoje propozycje:)

Zdjęcie - Udka w  żurawinie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 udka kurze
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • pół szklanki śmietanki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowane udka podsmażyć na patelni z obydwóch stron na rumiano. Dodać cebulę i czosnek i chwilę razem smażyć. Wlać bulion i dusic około 30 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Pod sam koniec wlać śmietankę, wymieszać dokładnie i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem lub kopytkami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów