Udka kurczaka z miodowo cytrynową nutą

Udka kurczaka z miodowo cytrynową nutą

Jeden z najprostszych przepisów na szybki obiad jaki znam. Pięć minut przygotowań i do piekarnika. Do tego idealnie pasują pieczone ziemniaki z tymiankiem i ulubiona surówka.

 

Zdjęcie - Udka kurczaka z miodowo cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji –  3

Czas wykonania –  50 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 3 udka od kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz

 

Zdjęcie - Udka kurczaka z miodowo cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Sposób wykonania:

  1. piekarnik
    nagrzewamy do 180 ºC
  2. mięso płuczemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym
  3. do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz miód, zakręcamy i mocno potrząsamy żeby składniki dokładnie się połączyły
  4. mieszanką z oliwy, soku i miodu polewamy udka kurczaka
  5. całość wstawiamy do piekarnika na około 40-45 min.
  6. w trakcie pieczenia obracamy mięso i polewamy wytworzonym sosem

 

Inne propozycje:

Zdjęcie - Udka kurczaka z miodowo cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Udka kurczaka w pomidorach z cieciorką 

Zdjęcie - Udka kurczaka z miodowo cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Kurczak duszony w winie z fasolą 

Zdjęcie - Udka kurczaka z miodowo cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Udka kurczaka z warzywami



Kategorie przepisów