Udka kurczaka po jamajsku

Udka kurczaka po jamajsku
Pieczone lub grillowane udka, nieco inaczej doprawione niż zwykle. Tropikalnego charakteru nadaje mu pikantna marynata na bazie rumu. Bardzo nam te udka smakowały i na pewno jeszcze kiedyś je przygotuję.

Do udek podałam sałatkę ziemniaczano-batatową z sosem sezamowym, tak jak sugerowali w przepisie. Jest to taka egzotyczna wariacja na temat niemieckiej kartoffelsalat. Niestety my nie przepadamy za ziemniakami przygotowanymi w ten sposób, więc ta sałatka również średnio nam do gustu przypadła (mimo tahini, którą lubię). Ale jeśli ktoś lubi kartoffelsalat i pastę sezamową, to na pewno będzie nią pozytywnie zaskoczony. Dlatego poniżej podaję przepis także na tę sałatkę :)

Photobucket
UDKA KURCZAKA PO JAMAJSKU
(2 porcje)
6 podudzi (pałek) z kurczaka,
1 ząbek czosnku,
1 papryczka chili,
sok i skórka z ½ limonki,
3 gałązki tymianku,
2-3 łyżki brązowego rumu,
świeża kolendra,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz

sałatka:
250g ziemniaków,
125g słodkich ziemniaków (batatów),
70g jogurtu naturalnego,
3 łyżeczki pasty sezamowej tahini*,
1 łyżka sezamu,
1 łyżka soku z limonki,
sól, pieprz, cukier


W misce wymieszać rum, olej, sok i skórkę z limonki, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chili (bez pestek) i tymianek. Do powstałej marynaty wrzucić udka, dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Udka oprószyć solą i opiekać na grillu lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku z włączoną funkcja grilla (180 stopni) przez ok. 30 minut, aż będą rumiane.

Sałatka: Ziemniaki i bataty obrać i pokroić w kostkę. Ugotować je osobno w lekko osolonej wodzie (uwaga, bataty gotują się szybciej niż ziemniaki). Odcedzić i włożyć do miski. Jogurt wymieszać z pastą tahini i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem polać ziemniaki i wymieszać. Posypać sezamem, lekko podprażonym uprzednio na suchej patelni.


* pastę tahini można kupić w sklepach z kuchniami świata albo zrobić samemu ( przepis tutaj)


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2012)

Kategorie przepisów