Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką II
Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z innymi owocami niż jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki i dałam też sodę oczyszczoną. Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Polecam.
Przepis na dużą tortownicę ciasta: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 jajek szczypta soli 250 g masła lub margaryny 150 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam truskawki)
Składniki na kruszonkę: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru ½ opakowania cukru waniliowego
Sposób wykonania ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mleko i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie połączyć z resztą wymieszanych składników.
Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie składniki połączyć ze sobą, a następnie rozkruszyć w palcach
Dno dużej tortownicy wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Na cieście położyć owoce. Jeżeli są mrożone, nie ma potrzeby ich wcześniej rozmrażać.
Na owoce wysypać kruszonkę. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego :-)