Tydzień z kurczakiem #5: Kebaby z kurczaka z jogurtem kolendrowo-limonkowym
Jak często w ferworze nocnego imprezowania dopada was niepowstrzymana żądza zjedzenia kebabu? Mnie paradoksalnie dość rzadko, ale przyznaję, że czasem po prostu wydaję mi się, że tylko tego mi w danej chwili trzeba. Zwykle niewiele czasu muszę odczekać, aby przeklinać ten pomysł na zawsze (wystarczy się obudzić następnego dnia). Najbezpieczniej jest postawić na domowy fast food. Nie będę was oszukiwać, nie będzie wam się chciało sięgać po domowe kebaby, gdy w środku nocy najdzie was ochota, ale są idealne na zaplanowany, zbilansowany posiłek. No i tymi kebabami właśnie zamykamy nasz Tydzień z kurczakiem i jednocześnie mamy nadzieję, że udało nam się zainspirować was niektórymi przepisami.
Kebaby z kurczaka z jogurtem kolendrowo-limonkowym (12 sztuk)
- 1kg mielonej piersi z kurczaka
- 20 g świeżej pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- skórka z 1 pomarańczy
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pół cebuli
- 1 łyżka miodu
-180g naturalnego jogurtu greckiego
- 2 garście świeżej kolendry
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka cukru
Patyczki do szaszłyków zamocz na 15 minut w zimnej wodzie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Posiekaj pietruszkę i cebulę i dodaj do mięsa. Dodaj resztę składników przewidzianych do mięsa i dobrze wymieszaj. Uformuj kebaby na patyczkach do szaszłyków, lekko mocząc ręce w wodzie przed formowaniem. Konstrukcja będzie się wydawać niestabilna na patyku, ale po lekkim zgrillowaniu, mięso będzie się dobrze trzymać.
Patelnię grillową wysmaruj tłuszczem. Usmaż najpierw próbny kebab, aby sprawdzić, czy mięso jest dobrze doprawione. Smaż resztę kebabów przez kilka minut, obracając je tak, aby spiekły się z każdej strony. Lekko podsmażone wkładaj do piekarnika, żeby mięso doszło.
Przygotuj jogurt miksując w blenderze jogurt, kolendrę, limonkę i cukier.
Podawaj kebaby z jogurtem, aby można było je w nim moczyć.
Śliwka