Tydzień z kurczakiem #1: Kotlet de volaille z masłem cytrynowo-ziołowym

Tydzień z kurczakiem #1: Kotlet de volaille z masłem cytrynowo-ziołowym
Zdjęcie - Tydzień z kurczakiem #1: Kotlet de volaille z masłem cytrynowo-ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Wczoraj wieczorem zapowiedziałyśmy na facebooku, że w poniedziałek rozpoczynamy Tydzień z kurczakiem! Dlaczego akurat z kurczakiem? Bo to niezwykle popularne mięso, które kojarzy się niektórym z banałem. Może rzeczywiście kurczak nie jest wyrafinowanym mięsem, ale za to niezwykle wszechstronnym. Zależy nam na tym, by pokazać jak wiele możliwości wykorzystania w kuchni nam umożliwia. Od dziś do piątku będziemy zamieszczać przepisy na różnorodne przepisy z kurczakiem w roli głównej. Zaczynamy od klasyki - kotleta de volaille. Ciekawy jest fakt, że kotlet ten kojarzony był kiedyś z luksusem. Obecnie podawany jest głównie w barach bistro, na stołówkach, a także biesiadach o klimacie weselnym. Myślę, że to najczęściej zamawiany kotlet w punktach gastronomicznych (może zaraz po schabowym :) W miejscach tego typu podawany jest na wiele sposobów, natknęłam się na wersje serowe, czy pieczarkowe. Ja jednak skupiłam się na tradycyjnym sposobie jego przyrządzenia - z masłem czosnkowo-ziołowym, które urozmaiciłam cytrusową nutą. Podobno dobrze przyrządzony de volaille po przekrojeniu tryska roztopionym masłem. Tak też było w przypadku moich kotletów :)
Dodatkowo polecam przygotowani ich na maśle klarowanym! A po kolejny "kurczakowy" przepis zapraszamy już jutro :)
Zdjęcie - Tydzień z kurczakiem #1: Kotlet de volaille z masłem cytrynowo-ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Kotlet de volaille z masłem cytrynowo-ziołowym/przepis na 2 kotlety
  • podwójna pierś kurczaka
  • 50 g masła
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka skórki z cytryny
  • garść pietruszki
  • łyżka pieprzu cytrynowego
  • sól gruboziarnista
  • świeżo mielony pieprz
  • masło klarowane lub olej do smażenia (np. rzepakowy)
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  1. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy, łączymy ze skórką i sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Dodajemy masło oraz pieprz cytrynowy, ucieramy widelcem. Z masła lepimy wałeczki, które wkładamy na pół godziny do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika.
  2. Pierś myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Mięso dzielimy na dwie części, odcinamy polędwiczki. Kładziemy folię aluminiową i gładką stroną tłuczka do mięsa rozbijamy je delikatnie. Powinno mieć ok. 0,5 cm grubości.Czynność powtarzamy. Każdą rozbitą pierś przyprawiamy pieprzem i solą.
  3. Wyciągamy wałeczki masła z lodówki. Na środku piersi kurczaka kładziemy masło. Zawijamy od dołu i góry, a następnie rolujemy boki. Spinamy wykałaczkami (dzięki temu unikniemy wypłynięcia masła podczas smażenia).
  4. Szykujemy dwa głębokie talerze i miseczkę. Do miseczki wbijamy jajko, bełtamy i przyprawiamy solą z pieprzem cytrynowym. Na talerze przesypujemy mąkę oraz bułkę tartą.
  5. Kotlety obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na końcu starannie w bułce tartej. Rozgrzewamy masło klarowane lub olej i smażymy de volaille po kilka minut z każdej strony (będą pięknie rumiane). Kotlety wyciągamy na talerz i odsączamy tłuszcz za pomocą ręcznika kuchennego. Wyciągamy wykałaczki i podajemy od razu.
Tosia

Kategorie przepisów