Twarożek z pokrzywą
            Pokrzywa to nie tylko chwast czy „upiór” z dzieciństwa – pamiętam gdy byłam mała unikałam jej jak ognia. Od dawna ceniona za swoje właściwości lecznicze i wartości odżywcze, co raz częściej wraca do naszych kuchni. Najlepsze jest to, że nic nas nie kosztuje (no może parę bąbli podczas zrywania), jest wszechobecna i smakuje wybornie. 
 
Twarożek z pokrzywą 
 Przygotowywaliśmy już z niej herbatki, soki oraz na patelni z czosnkiem. Tym razem proponujemy podać ją na świeżo, na kanapce z serem białym i rzodkiewką. 
 
 Porcja: 2 Czas przygotowania: 10 minut Poziom trudności :łatwe 
Składniki:
- 150-200 g dobrego twarogu
 - 5-6 rzodkiewek
 - Pokrzywa (ilość wedle uznania)
 - 1 łyżka śmietany
 - Sól, pieprz
 
 
 Przygotowanie: 
 Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego umyte i pokrojone rzodkiewki. Świeżą pokrzywę myjemy (można chwilkę odczekać aby zwiędła – wtedy opadną parzydełka), siekamy drobno nożem. Dodajemy ją do twarożku, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Gotowe ?