Trzy bit

Zdjęcie - Trzy bit   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słynne ciasto 3-bit proste do zrobienia, smaczne i zawsze wychodzi polecam ...

Na bitą śmietanę

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 20 ml wody +1 łyżeczka żelatyny 
  • 370 g herbatników typu pety-bery

Na budyń

  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Karmel

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Do posypania

  • 100 g mlecznej czekolady (utartej)

Do garnuszka włożyć puszkę mleka zalać woda i gotować pod przykryciem ok 2,5 godziny - tak by cały czas była zalana wodą - wystudzić (kiedy masa jest jeszcze lekko ciepła lepiej się nią smaruje)

Ugotować budyń

Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, cukier i ekstrakt waniliowy, resztę mleka wlać do miski i wymieszać z mąkami. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować zdjąć z ognia i wlewać masę z mąką ciągle mieszając. Wstawić ponownie na gaz i gotować jeszcze minutkę - zdjąć i lekko przestudzić. Następnie utrzeć z masłem. 

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę w wodzie i wymieszać ze śmietaną - można wstawić na chwilę do lodówki by stężało.

Przekładamy 

  • herbatniki
  • masa karmelowa 
  • herbatniki
  • masa budyniowa 
  • bita śmietana 
  • posypać utartą czekoladą

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc - podawać schłodzone.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Trzy bit   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

12

Kremówka papieska

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

6

Drożdżowy kwiat z masą makową

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

10

Tort red velvet

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

8

Miał być piknik. Cynamonowe ci…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

26

Ciasto Delicja siostry Anastaz…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

9

Rafaello na krakersach – przep…

ilovebake ilovebake
I Love Bake