Truskawkowy pudding chia

Truskawkowy pudding chia

Za chią szaleli podobno starożytni Aztekowie. I wcale się im nie dziwię, bo te małe nasionka są po prostu pyszne!

Zdjęcie - Truskawkowy pudding chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Truskawkowy pudding chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie będę się rozwodzić nad prozdrowotnymi właściwościami ziarenek, ale wierzcie mi na słowo, chia naprawdę dobrze nam robi!

Zdjęcie - Truskawkowy pudding chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Truskawkowy pudding chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A ponieważ uwielbiam wszystkie kisielowate desery (np. ten z tapioką), chia też skradła moje serce. Pudding możecie przygotować na bazie zwykłego mleka lub w wersji wegańskiej, używając roślinnego.

Zdjęcie - Truskawkowy pudding chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Truskawkowy pudding chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I jeszcze jedno, wbrew pozorom to nie jest tylko przepis na lato, z powodzeniem do jego przygotowania użyć możecie mrożonych truskawek.

Zdjęcie - Truskawkowy pudding chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Truskawkowy pudding chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 porcje.

Zdjęcie - Truskawkowy pudding chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Nasiona kilka minut mieszaj trzepaczką z mlekiem (użyłam sojowego), aż chia lekko napęcznieje.

Dodaj zmiksowane na gładkie puree truskawki, dopraw syropem klonowym, wymieszaj.

Do deseru dodaj owoce, połącz, przełóż do salaterek. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Kategorie przepisów