Truskawkowa lemoniada z kwiatem czarnego bzu

Tak pachnie czerwiec czyli pyszny napój z truskawkami i syropem z kwiatów czarnego bzu.
Macie tylko kilka tygodniu, żeby go przygotować. W końcu ani bez nie kwitnie wiecznie, ani truskawki nie są nigdy tak słodkie, jak na początku lata!
Napój najlepiej smakuje mi schłodzony, podany z kostkami lodu i gałązką świeżej mięty. Obiecuję, zakochacie się w tym smaku!

- kwiaty czarnego bzu - ok. 6 szt
- truskawki - 250 g
- cukier - 3 łyżki
- cytryna - 1 szt
- woda mineralna - 3/4 litr, gazowana
- kostki lodu - do podania
Kwiatostany czarnego bzu zalej 1/2 szklanki wody, dodaj cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Ostudź i przecedź.
Truskawki zmiksuj na gładkie puree, połącz z syropem z bzu, dodaj plasterki cytryny, całość zalej wodą mineralną. Podawaj schłodzone, z kostkami lodu.