Truskawki w syropie Cointreau

Najbardziej lubię desery z bitą śmietaną ale rozsądek podpowiada, że nie można ich jeść zbyt często dlatego szukam innych pomysłów. Dzisiejszy jest bardzo prosty. Truskawki skąpane w syropie z dodatkiem likieru cointreau, schłodzone do odpowiedniej temperatury, w taki upał jaki był ostatnio smakują rewelacyjnie. Można użyć innego likieru ale ja zakochałam się w cointreau i narazie będę go wykorzystywać, przynajmniej dopóki nie skończy się butelka.
Składniki:
- 100 ml wody
- 85 g cukru (użyłam brązowego)
- 4 łyżki pomarańczowego likieru Cointreau (użyłam 6 łyżek)
- 300 g truskawek
- mięta do przybrania
Wsypać cukier do wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdjąć rondelek z ognia i wystudzić. Dodać likier i dokładnie zamieszać. Truskawki, oczyścić, pokroić na cząstki, wrzucić do syropu i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. Rozłożyć do pucharków. Można podawać z bitą śmietaną lub łyżką jogurtu.
Smacznego:)